Ons verhaal

‘Heel inspirerend om zoveel inspraak in het onderwijs te krijgen’

Hij heeft heel veel inspraak op ‘zijn’ school. Dat vindt Luuk Zwaan een van de grootste pluspunten aan daltonschool Het Palet in Nieuw-Vennep. “Wij zijn hier echt als team met het onderwijs op deze school bezig.”

Luuk (36) staat sinds zes jaar voor de klas. Voor groep 4/5 van Het Palet, een daltonschool in Nieuw-Vennep. Hij begon zijn loopbaan als zwemleraar. “Maar er zat meer in ontdekte ik. Omdat ik mijn hele leven al graag kinderen help ben ik de Pabo gaan doen.”

Tijdens een stage ontdekte hij het daltononderwijs. “Dat ligt dicht bij mijn visie op het onderwijs. Kijken wat voor vrijheid kinderen aankunnen en dat geven. Het draait om verantwoordelijkheid, goed leren plannen, dat soort zaken. Het is geen ingewikkelde onderwijsvorm. Veel scholen die met de tijd zijn meegegaan gebruiken aspecten van het daltononderwijs.”

Niets te gek
Met 130 leerlingen is Het Palet een zeer overzichtelijke school. Iets wat Luuk goed bevalt. “Ik vind het fijn dat wij hier met het complete team als groep samenwerken aan het onderwijs. Mijn vrouw werkt op een grote school en ziet sommige collega’s amper. Dat is niets voor mij. Ik houd van deze schaal. We doen veel samen met de hele school. Met themaweken trekken we de raarste dingen uit de kast. Voor dit team is niks te gek. Zo heb ik weleens als Rapunzel op het balkon gestaan met mijn vlecht naar beneden. De kinderen vinden dat geweldig natuurlijk. En wij ook! Zo wil ik graag werken.”

Het team is bovendien prettig gemêleerd. Alle leeftijden zijn vertegenwoordigd en er zijn twee mannelijke collega’s. “Dat maak je als man in het basisonderwijs ook niet overal meer mee.”

Trots
Luuk is als startende leerkracht erg goed geholpen, vindt hij. “Stichting Floreer heeft een programma voor startende leerkrachten. Omdat dit een kleine school is, hebben je collega’s en directie gewoon goed in de gaten hoe het in jouw groep gaat. En zodra iets wat lastiger is, helpen ze jou. Bij gesprekken met ouders bijvoorbeeld. Ik heb mij daardoor altijd zeer gesteund gevoeld.” Behalve gesteund voelt hij zich ook serieus genomen. “Je bent hier als leerkracht betrokken bij de hele school. Ik vind het heel inspirerend om zoveel invloed te krijgen van de directie. Dat betekent ook dat er regelmatig overleg is. Maar dat heb ik er graag voor over want daardoor is het wel ónze school. De afgelopen jaren hebben we een flink traject gevolgd om de leerresultaten omhoog te krijgen. Dat is goed gelukt dus daar mogen we echt trots op zijn.”

Recentelijk heeft de school Stichting Leerkracht in de arm genomen. Die organisatie gaat uit van de kracht van het team. “We stellen met elkaar een doel en kijken bij elkaar in de klas hoe die ander dat aanpakt. Zo leren we van elkaar en lossen we gezamenlijk de problemen op. Dat blijkt met zo’n mix van ervaren en jonge docenten als wij hebben, echt heel waardevol.”

Energie
“Grote scholen zijn vaak meer in trek bij sollicitanten maar ik heb dat nooit begrepen. Misschien is dat omdat er in het onderwijs veel nadruk wordt gelegd op robuuste scholen. Dat stoort mij, want daarmee suggereer je dat het op kleinere scholen moeizaam gaat. Terwijl er bij ons zoveel energie is. Het draait hier echt hartstikke goed. Op grote scholen ben je vaak meer met je eigen klasje bezig maar wat een kleinere school als deze juist superleuk maakt is dat je alle collega’s en alle kinderen kent en dat je met z’n allen aan deze school bouwt.”

‘Als je er even helemaal doorheen zit, zijn we er voor elkaar’

Ze werd door haar Pabo-stagebegeleidster getipt. Daltonschool Het Palet was echt wat voor Joy Oerlemans, dacht zij. “Ik heb haar onlangs nog gemaild”, vertelt Joy een paar jaar later. “Omdat ik haar zo dankbaar ben dat ik hier terecht ben gekomen.”

Joy Oerlemans (24) is net terug van kamp met groep 8 van Het Palet. “Het was in een woord fantastisch. Zo mooi om het laatste jaar met elkaar af te sluiten.” En het is niet eens haar groep. Ze heeft de kampweek gewisseld met de vaste leerkracht van groep 8. Die kon niet op kamp en heeft haar groep 6/7 overgenomen. “Maar ik ken groep 8 natuurlijk wel goed. Van vorig jaar en omdat je op deze kleine school sowieso alle kinderen kent.”

Joy wist van jongs af aan al dat de voor de klas wilde staan. “Ik speelde altijd schooltje en was graag de baas”, lacht ze. “Bovendien was ik best een brutaaltje. Een keer zei een leerkracht tegen mij dat ik zelf maar juf moest worden als ik het zo goed wist. Dat heb ik toen in mijn oren geknoopt.

Ze heeft geen moment spijt gehad van haar keuze. “Je komt altijd wel een leerling tegen met wie je een bijzondere klik hebt. Voor wie je echt wat kan betekenen. En andersom! Dat die leerling wat voor jou kan betekenen. Dat maakt het onderwijs zo lonend. Het is het harde werken dubbel maar dwars waard.” En dat dat wordt gewaardeerd bleek toen ze terug kwam van kamp. “Toen werd ik letterlijk besprongen door mijn eigen leerlingen. Ze hadden een fantastische week gehad met mijn vervanger maar waren blij dat hun eigen juf weer terug was.”

Goede feedback
Joy is op Het Palet in Nieuw Vennep terecht gekomen via haar laatste stage. Eerdere stages liep ze op scholen die een stuk groter waren. “Daar had ik het gevoel dat alleen mijn mentor mijn naam wist. Ik werd ook ‘de stagiair van …’ genoemd. Erg onpersoonlijk vond ik dat. En dat werkt door in het onderwijs. Als ik het gevoel had dat we met een bepaald kind iets moesten, dan zei ik dat tegen mijn mentor maar dan verdween het. Iedereen had het te druk en dan laat je het als nieuwkomer daarbij.” Bij Het Palet gebeurt dat niet. “Iedereen, ook de directie, kent alle kinderen. Dus iedereen weet direct over wie je het hebt en wat je bedoelt. Dat schakelt zoveel makkelijker en sneller. Daardoor gebeurt er ook daadwerkelijk iets.”

Die gezamenlijke verantwoordelijkheid voor alle kinderen én voor de gehele school, vindt Joy van grote waarde. “We staan er met elkaar voor en zo dragen we dat ook uit. We kennen elkaar hier goed. Daardoor lopen we makkelijk bij elkaar naar binnen, je vraagt gemakkelijk om advies en krijg je ook goede feedback.”

Warm team
Als jonge leerkracht krijgt Joy ondersteuning van een beeldcoach. Dat is een begeleidster die voor Floreer alle nieuwe leerkrachten begeleidt door hun lessen een aantal keer per jaar op te nemen op video. “Die kijk je dan samen terug en dan besprek je wat er goed gaat en wat beter anders kan. Als ik problemen heb of iets niet lekker vind gaan, mail ik haar ook. Dan krijg ik advies of soms komt ze langs om te kijken. Ze fungeert als mijn achterwacht. In de dagelijkse praktijk word ik dus door het hele team en de complete directie begeleid.”
“We zijn een warm team. Als je er even helemaal doorheen zit, zijn we er voor elkaar. We kunnen goed met elkaar praten over het onderwijs en hoe we het willen vormgeven. Dat vind ik erg interessant. Want iedereen komt met andere inzichten. Zeker als je jong bent en net vier jaar theorie achter de rug hebt zoals ik, is dit zo veel leuker dan alleen maar voor je klasje staan.”

Inspirerend traject
“We werken aan een nieuwe onderwijsvisie. In dit traject kijken we kritisch naar ons huidige onderwijs en bespreken we wat we willen veranderen. Wat voor heeft nut heeft het en wat kan beter op een andere manier. Waarom, bijvoorbeeld, zitten we altijd aan tafeltjes om onderwijs te volgen? Op die manier ontwikkelen we met elkaar ons nieuwe onderwijsconcept.” Joy vindt dit traject heel inspirerend. “Ik krijg door al die gesprekken zoveel nieuwe ideeën. Variërend van grote onderwijsinzichten tot praktische tips van een collega waar ik gelijk de volgende dag wat aan heb in de klas.”

Sowieso is Joy voorlopig nog niet uitgeleerd. Naast de korte praktische cursussen die ze bij de Floreer Academie volgt, wil ze in de komende vijf jaar een post-hbo studie Gedragsspecialist volgen. “De directie ondersteunt dat van harte. Zij juichen het toe als er meer kennis de school in komt dus dat is heel stimulerend.”